IconIconIconIcon

22.9.13

Νεολιθικός οικισμός Αυγής: Πώς γινόταν η προετοιμασία της τροφής στη Νεολιθική Εποχή;

Συντάκτης: Ελ. Μάρκου


Πώς γινόταν η προετοιμασία της τροφής στη Νεολιθική Εποχή; Με ποιο τρόπο ζύμωναν τον πηλό για την κατασκευή των αγγείων, πώς άλεθαν τα δημητριακά και τα όσπρια, πού έψηναν τις πίτες που παρήγαγαν από τα άλευρά τους; 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή θα έχουν οι κάτοικοι της Καστοριάς και όσοι επισκέπτες βρεθούν κοντά στον νεολιθικό οικισμό της Αυγής, την τελευταία Παρασκευή και Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, η ΚΘ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μαζί με την επιστημονική ομάδα των «Ανασκαφών Αυγής», προσκαλούν τους επισκέπτες σε ένα διήμερο βιωματικών δράσεων στην πλατεία της Αυγής, στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2013. Οι δράσεις, που απευθύνονται σε μαθητές και ενήλικες, έχουν θέμα τη νεολιθική τροφή, ειδικότερα τον εξοπλισμό της προϊστορικής κουζίνας και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν. Το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, οι δράσεις απευθύνονται σε μαθητές, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (πρωί και απόγευμα), σε ενήλικες.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του δήμου Καστοριάς, τη συμμετοχή του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 27.09.2013, 09.30 - 13.00:

«Τα γεύματα και ο εξοπλισμός της προϊστορικής κουζίνας: κατασκευή πήλινων αγγείων και άλεσμα δημητριακών». Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της δ', ε' & στ' τάξης δημοτικού σχολείου της ΠΕ Καστοριάς.

Παρασκευή 27.09.2013, 17.00 - 20.30 & Σάββατο 28.09.2013, 10.00 - 13.30:

«Η προετοιμασία της τροφής στη Νεολιθική Εποχή». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν τις ακόλουθες δραστηριότητες: Προετοιμασία και ζύμωμα πηλού, κατασκευή αγγείων με την τεχνική της ‘κουλούρας', άλεσμα δημητριακών και οσπρίων με λίθινα τριβεία και τριπτήρες, κοπάνισμα δημητριακών σε γουδί, ζύμωση αλεύρων, ψήσιμο πιτών σε λίθινη πλάκα, κατασκευή πήλινου φούρνου.

Σάββατο 28.09.2013, 17.30 κ.ε.:

Πειραματικό ψήσιμο πήλινων αγγείων και αντικειμένων σε ανοιχτή φωτιά. Μαγείρεμα φαγητού σε πήλινο σκεύος.

Ο Νεολιθικός Οικισμός Αυγής, που ιδρύθηκε περί τα μέσα της 6ης χιλιετίας π. Χ., βρίσκεται σε λοφώδη περιοχή στο κεντροδυτικό τμήμα του Νομού Καστοριάς, 5 χλμ. δυτικά από την πόλη του 'Αργους Ορεστικού και περίπου 10 χλμ. νοτιοδυτικά από τη Λίμνη Ορεστίδα. Το πολυδιάστατο και διεπιστημονικό ομώνυμο Ερευνητικό Πρόγραμμα, που επιδιώκει την κατανόηση της νεολιθικής κοινωνίας της Αυγής, καθώς και τη δημιουργία ενός φιλόξενου, επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, αποτυπώνεται με επιτυχία στην ιστοσελίδα http://www.neolithicavgi.gr.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικές δράσεις, που πραγματοποιεί η ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής, σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς. Φέτος, οι δράσεις αυτές, έχουν ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου 2013, υλοποιούνται δε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ανασκαφών Αυγής και στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Αυγής. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 24670 97568 - Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής, 6947 078575 - δρ. Γ. Στρατούλη, υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Ανασκαφών Αυγής και 6972 030112 -Τ. Μπεκιάρης, ερευνητής αρχαιολόγος & εκπαιδευτής.

Ελ. Μάρκου




Πηγη: Κέρδος online με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ